Perjuangan Belum Selesai

Sunday, 3 February 2013

#JelajahAnakMalaysia Tawan Teluk Intan

Oleh : Wartawan FARHAN ADNAN/Foto BRASCO

Jumaat, 1 Februari 2013 - Jelajah Anak Malaysia memulakan jelajahnya bermula dari Kem Bina Negara Tanjung Rhu, Sepang.

Jelajah yang disertai oleh 180 orang belia dan mahasiswa ini melibatkan 28 buah kereta serta 4 biji bas menuju ke lokasi pertama iaitu ke Teluk Intan

Perjalanan kami berjalan lancar dengan bantuan daripada pihak PDRM dari Bukit Aman

Jelajah ini  dibahagikan kepada 4 kumpulan iaitu Kumpulan A, B, C dan D.Kumpulan-kumpulan ini dipecahkan kepada  2 pergerakan dimana Kumpulan A & B bergerak ke Teluk Intan, Perak manakala Kumpulan C & D bergerak ke Gopeng, Perak.Saya diberi tugas mengikuti kumpulan A dan B.


Di Teluk Intan, konvoi tiba pada jam 12.00 pm dan disambut oleh masyarakat Teluk Intan yang diketuai oleh Tn. Haji Ayub Mohamad,Timbalan Presiden Mimbar Permuafakatan IbuBapa (MAPIM) Kebangsaan.NGO ini bertanggungjawab menguruskan pergerakan jelajah kami di Teluk Intan.

Selesai solat Jumaat,para peserta bergerak ke sekitar Menara Condong dan Giant, Teluk Intan bagi menjalankan soal selidik bertemakan Suara Rakyat untuk mendapatkan maklumbalas tentang keberkesanan program Transformasi Negara yang dipelopori oleh YAB Perdana Menteri.Alhamdulillah,penduduk disini memberikan kerjasama yang baik.

Pada sebelah petang,para peserta menjalankan aktiviti #KAM1PRIHATIN dengan menjalankan aktiviti gotong-royong membersihkan serta mengecat balai raya & surau Taufiqiah, Kg Padang Tembak.Menurut pengerusi Jelajah,saudara Shahar Abdullah aktiviti ini diadakan bagi merapatkan hubungan antara peserta jelajah dengan masyarakat setempat.Ya saya akui ianya benar.Walaupun sumbangan yang diberikan kami tidaklah seberapa namun masyarakat Kg Padang Tembak amat gembira dengan kehadiran kami.

Seterusnya, para peserta bersama masyarakat Teluk Intan mengadakan aktiviti mesra rakyat iaitu beriadah bersama dibawah tema Sukan Rakyat.Aktiviti ini melibatkan perlawanan futsal bagi peserta perempuan dan pertandingan bola sepak bagi peserta lelaki yang mana masing-masing akan berlawan dengan kumpulan pilihan dari kawasan Teluk Intan. Perlawanan ysengit ini berpihak kepada tuan rumah dengan kemenangan 4-1 ke atas pemain dari Jelajah Anak Malaysia.

Dalam pada itu, kumpulan Suara iaitu busker yang mengikuti jelajah kami  turut mengadakan persembahan terbuka di Medan Selera Teluk Intan. Persembahan ini telah menarik minat masyarakat Teluk Intan dengan kepelbagaian lagu yang disampaikan untuk menghiburkan masyarakat setempat. Selain itu, tabung 'Save GAZA' juga berjalan untuk mengutip sejumlah wang sumbangan ikhlas dari masyarakat Teluk Intan di atas keprihatinan mereka terhadap nasib rakyat di GAZA. Apa yang menariknya buskers ini akan mengikuti jelajah ini sehingga tamat jelajah fasa 1 ini.


Bagi saya ini merupakan satu kelainan yang cuba ditonjolkan dalam siri jelajah ini dimana ia memberi peluang kepada golongan pemuzik jalanan mengembangkan potensi mereka serta mempromosi 'jenama' disamping mendekatkan diri dengan masyarakat kerana tanggungjawab mendekati masyarakat bukan sahaja terletak dibahu mahasiswa.Apabila saya aju soalan kepada Shahar tentang penglibatan buskers ini jawapannya cukup mudah.'Saya ingin semua pihak dekat dengan masyarakat'.

Pada malamnya pula, telah diadakan 'Muzikal Rakyat Puisi Kemanusiaan & Keamanan Tangisan GAZA' bertempat di Dataran Menara Condong. Program ini juga telah menampilkan bakat-bakat anak tempatan melalui penyampaian syair, deklamasi sajak & pelbagai lagi berpandukan kepada "Save GAZA'. Hal ini membuktikan bahawa masyarakat Teluk Intan sentiasa ambil tahu & serius akan kejadian yang menimpa nasib rakyat di GAZA. Majlis ini telah dirasmikan oleh Yang Berbahagia Tuan Haji Zainal Abidin Osman Amin, Pegawai Pelajaran Daerah Hilir Perak

Perjalanan kami bersambung ke Sungai Siput untuk hari kedua dan akan saya muatkan didalam laporan khas ini.Foto sepanjang jelajah boleh rujuk di l3rasc0.blogspot.com.Follow @JTransformasi untuk 'live' update.
 
 
Sumber: MyMahasiswa

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete